Gizli bir alem: Beyin! #1

G

Yeni bir yazı dizisine başlamaya karar verdim. Elimde çok güzel dökümanlar varı beyin ile ilgili ve en sonunda yazmak için fırsat buldum.  Bi’kaç yabancı kaynaktan çevirilmiş, bazıları bilimsel makalelerde yayınlanmış pek duyulmayan bilgiler yazacağım. Bu yazının ilgi çekeceğini düşünüyorum.

İlk yazı biraz sıkıcı olsa da ilerleyen bölümler zevkli olacak. Bu yazıda beynin genel yapacağını aktaracağım.

Beynin sınırı nedir?

Uzmanlar beynin potansiyelinin %10’unu kullanabildiğimizi söylemekteler. Toplama oranla çok düşük olan bu yüzde aslında insanın neler yapabileceğini göstermektedir.

Bu kadar güçlü bir hafıza, düşünme ve kavrama yeteneğini düşündüğümüzde, beyin vücudun en değerli organıdır. Mükemmelliğinin çok büyük kısmı henüz açıklanamayan ayrıntılarında gizlidir. Beyin, vücudun duyusal, duygusal ve bilişsel tüm fonksiyonlarını yönetir. Çok hassas bir sistem olan beyin, elektrik sinyalleri ile çalışan sinir hücreleri, bunları barındıran ve besleyen hürceler ve kan damarlarından oluşur.

Beyin özel bir sıvı içerisinde yer alır. Bu sıvı beyni korur. Sıvı olmazsa beyin, kafa tasına doğrudan temas eder ve kendi ağırlığı altında ezilirdi. Bu da insanın ölümüne sebep olur.

Her insanın beyin yapısı aynıdır!

Geçmişten günümüze, yapılan tüm araştırmalar çok zeki bir insanın yada dahinin özel bir beyin yapısı olmadığını ortaya koymaktadır. Her insanın beyin yapısı aynı olsa da kimisi onu oldukça hızlı ve etkili kullanırken bazıları için durum çok farklı oluyor. Bu kadar etkili kullananlar ise bu işi nasıl başardıklarına dair çok fazla bilgi sahibi değiller.

Şu an beyniniz gerekli ya da gereksiz pek çok bilgiyi depolamış durumdadır. Bu gücü ve potansiyeli hareket geçirmek için, uyuyan devi uyandırmak gerekli!

Günümüzde herşeye yatırım yaparken beynimizi hiç önemsemiyoruz! Benjamin Franklin bu konuda şöyle diyor: “Cebinizdeki parayı zihninize boşaltırsanız, zihniniz cebinizi parayla dolduracaktır!”

İkinci yazıda; beynin elektrokimyasal işleyişi hakkında detaylı bilgiler vereceğim. Alfa, beta ve teta dalgalarının neye göre ve ne zaman beyinden yayıldıklarını detaylı olarak açıklayacağım.

Teşekkürler.

6 Yorum

Oğulcan

Arşivler

Kategoriler