NASA Ne Anlatmak İstedi?

N

Nasa, geçtiğimiz günlerde uzayda yaşamla ilgili edindiği yeni bulguları açıkladı. Bilgilerin; WikiLeaks depremini kırmak amaçlı yapıldığını düşünenleri bir kenara koyarsak, geriye olaya  yanlış yönden bakanlar kalıyor.

Nasa, “Dünya dışı yaşam formları” yani bildiğimiz adıyla ufoların varlığını falan reddetmedi. Veya yeni bulguların kainatın herhangi bir yerinde yaşam olasılığını azaltan nitelikte falan da demedi. Sadece, GFAJ-1 adı verilen bir bakteri bulduklarını ve bu bakterinin yapıtaşları arasında Arsenik elementi bulunduğunu söyledi. Peki bu ne anlama geliyor?

Günümüze  kadar gelen yaygın kabule göre yaşamın kökeni ve devamlılığı 6 elemente bağlı: Karbon, Hidrojen, Azot, Oksijen, Fosfor ve Kükürt. Böylece “evrenin herhangi bir yerinde bizden başka yaşayan var mı?” sorusu direkt olarak, yukarıdaki 6 elementin varlığıyla sorgulandı. Şimdiye kadar da net bir sonuç alınamadı. Fakat GFAJ-1 ile birlikte yaşamın temel şartı olarak 6 elementin gerekliliği ortaya kalktı.

GFAJ-1 isimli bakteri, bilinen yaşam türlerinden farklı olarak; fosfor yerine arsenik kullanıyor. Burada hemen bir dipnot vermek istiyorum: Bu bakteri bizim yapımıza zarar veren Arsenik içerisinde yaşamıyor. Böyle bir canlı zaten vardı ve biliniyordu. GFAJ-1 yapısında yani DNAsı’nda Arsenik barındırıyor.

Öyleyse bu bakteri ne anlatmak istiyor?
Bir önkabul daha yıkılıyor. Dünya, yaşamın oluşması için harika koşullara sahip bir gezegen değildir. Farklı galaksilerde, farklı şartlar altında da, yapı olarak gezegenimize benzemeyen ama yaşam için gerekli koşulları(?) barındıran gezegenler olabilir.

Yani daha önce de varlığı bilinen Extremophile denilen canlılardan sonra, farklı şartlar altında yaşamı destekleyen bir kanıt daha ortaya çıktı.

Ayrıca başka bir kabul daha yıkıldı. Artık yaşamın varlığı için, herhangi bir gezegende suyun sıvı halde bulunması gerek kalmadı. Kimyasal reaksiyonların gerçekleştiği her yerde yaşam olasılığı tekrar araştırılacak. Kısaca, Bilim araştıracak, şüphelenecek şimdi olduğu yine yanılacak fakat bu davranış sayesinde en doğruya varılacak.

Kaynak[1]: http://www.nasa.gov/topics/universe/features/astrobiology_toxic_chemical.html
Kaynak[2]: http://www.sciencedaily.com/releases/2010/12/101202140622.htm

Yorum yaz

Oğulcan

Arşivler

Kategoriler