Kadınlık Bizde Kalsın – Yılmaz Erdoğan

K

Yılmaz Erdoğdan’dan bu blogda daha önce birçok kez bahsettim. Hepsi de, Yılmaz Erdoğan’ın şair yönüyle ilgili konulardı. Kadınlık Bizde Kalsın oyunu bir dönem oldukça ilgi görmüştü. Yaşım o döneme yetmiyor fakat posteri hala aklımda.

Kitap ise, tiyatronun senaryosunu içeriyor. Daha önce hiç tiyatro senaryosu okumamış bir okur olarak; bir monologdan farkını hissetmedim. Ama açıkcası Yılmaz Erdoğan tarzını en açık biçimde hissettiğim kitaplardan biriydi. Otogargara ve Bana Bir Şeyhler Oluyor oyunlarının ardından; onlardan farklı olarak sade ve daha tematik bir havası var.

Vizontele serisi ve -özellikle- Neşeli Hayat’ta var olan bazı imaların aslında yıllar öncesinden filizlendiğini görebiliyorsunuz. Daha önce de dile getirmiştim: Yılmaz Erdoğan’ın oyunculuk olarak zirve yaptığı filmdir Neşeli Hayat. Yalnızca kendisini izleyerek bile filmden büyük bir keyif alabilirsiniz.

Oyunun en beğendiğim bölümlerinden bir kesit vereyim:
Fatih Sultan Mehmet ve Valide
Fatih: Fethetmiyorum ulan, fethetmiyorum. İstanbul’u artık hiç fethetmiyorum. Israr etme valide, fethetmiyorum.
Valide: Aman devletli evladım, streslere gark olmayasuz. İstanbul’u fethetmeye mecbursun. Bu hususta muvaffak olamazsan koca Osmanlı’da herkes karalar bağlayacak. O kadar siyah elbiseyi nereden bulacağız. Sevgili yavrum, bizi Neslihan Yargıcı’ya mahkum etmeyiniz. Çok kazıkçı diyorlar.
Fatih: Mahvoldum valide, ne gecem kaldı, ne gündüzüm. Pazar günleri bile açığım. 21 yaşındayım ben valide, millet boğazda rakı içecek diye kendimi çar çur edemem. Bu ne yaman çelişki valide.
Valide: Aman padişahım. Mehmed’im, İkinci Mehmed’im. Kapris yapmayasuz. Siz şol İstanbul’a artist olmak için gelmediniz. Siz bu fethi eylemezseniz ikinci köprüye kimin adı verilecek.
Fatih: Yok ya? Koskoca istanbul’u şeyimizden ter atarak fethedeceğiz, ondan sonra içine edecekler. Yok öyle yağma.
Valide: Nereden bilirsin evladım içine edileceğini?

Oyunların kısa olması bazen tadını kaçırıyor ama bi’ de sahneden izlemeli sanırım. Sonuçta tiyatro, görsel bir sanat.

104 s. — 1. Hamur– Ciltsiz — 14 x 20 cm
İstanbul, 2000, 11. Basım
ISBN : 9789755700052
1. Basım: Nisan 1994

Yorum yaz

Oğulcan

Arşivler

Kategoriler